Skapa hemsida – Del 1
Du kanske tror att skapa en bra hemsida är en lång och svår process som förmodligen kostar mycket pengar. Egentligen kan det vara ännu svårare, om du inte har några kunskaper i kodning eller design överhuvudtaget. Men misströsta inte, nuförtiden kan det vara relativt enkelt att skapa något riktigt bra.
Det har på senare år blivit mycket enklare att skapa hemsida utan några tekniska kunskaper. Det finns ett flertal produkter och tjänster med varierande priser som hjälper dig att skapa en snygg och bra hemsida. Det finns t.ex. online tjänster som är gratis eller mot en mindre summa, för utökade funktioner, ger dig möjlighet att skapa hemsida för personligt bruk eller till ditt företag. På internet kan du också hitta många guider och information som kan hjälpa dig med vad du ska tänka på när du vill skapa hemsida.
Det finns en hel del att tänka på när du skapar en hemsida. Vad vill du att hemsidan ska göra, ska den ge information om dig, ditt företag eller en produkt eller tjänst du vill sälja? Vill du ha möjlighet att sälja produkter direkt från hemsidan? Om du behöver domännamn, hur skaffar du ett? Vad är viktigt när man designar en hemsida? Hur ska kunder eller besökare hitta din hemsida?
Hur många frågor du har beror på hur mycket erfarenhet du har inom detta område. Så det finns en del saker att tänka på innan man sätter igång och planerar sin hemsida.
Att skapa hemsida har egentligen aldrig varit så lätt som nu. Du behöver inga kunskaper i programmering eller om det tekniska kring en hemsida. Det finns t.ex. produkter eller tjänster som låter dig designa en hemsida genom att använda sig av dra-och-släppa olika funktioner och designelement på sidan du vill skapa. Det fungerar ungefär som med en ordbehandlare. Produkterna kan också ge dig ett domännamn och en e-posttjänst och ha funktioner som hjälper till med att göra det enklare att hitta just din hemsida i olika söktjänster, så du får fler besökare till sajten. Dessa produkter låter dig enkelt logga in i tjänsten om du lägga till en text, bild, funktion och för att utveckla den vidare. De ser också till att driften av din hemsida fungerar utan problem, så du kan sova gott om nätterna.
Många tjänster har designmallar som du kan använda dig av när du börjar och sedan har du möjlighet att förändra dem så det passar just ditt företag eller det budskap du vill nå ut med. De flesta erbjuder också en kundtjänst där du har möjlighet att fråga experter om hur du gör något specifikt på din hemsida om det är något du inte förstår, så att du inte fastnar och ger upp. Det som dock kan vara lite knepigare är att veta hur man ska designa sin hemsida. Här tänkte vi ta upp en del saker som kan vara nyttigt att tänka på när man skapar en ny hemsida, webbplats eller webbutik.
Ha en plan
Innan du börjar skapa din hemsida, är det bra om du vet hur den ska se ut och vad den ska erbjuda besökarna. En bra idé är att göra en lista över de mål som du vill uppnå med din webbplats, detta kommer att hjälpa dig att bestämma vilken typ av hemsida som bäst passar just dina behov. En annan viktig detalj är att göra en plan över den hemsida du vill skapa. Bestäm ungefär hur många sidor du ska ha. Tänk på, att ha alltför många sidor drar besökarnas uppmärksamhet från den information som du vill ge dina besökare. Å andra sidan, är det en dålig idé att lägga allt innehåll på bara en eller två sidor.
Innehåll när du skapar hemsida
Förbered noggrant innehållet på din hemsida. Texterna du använder ska spegla din verksamhet. Välj ett bra sätt att kommunicera med dina besökare eller kunder och få dem att känna dig som någon man kan lita på. Ett bra sätt att uppnå detta är genom att försöka skapa innehåll som engagerar besökarna på ett personligt plan.
Tänk på detaljerna
Det är en bra idé att tänka på de små detaljerna som gör att du sticker ut från mängden redan från början. Det kan vara detaljer som att hitta ett bra domännamn eller att se till att du har tillgång till professionell e-post om du vill att människor ska kunna kontakta dig.
Hemsidebyggare ett bra alternativ?
Om du inte vill koda din sida själv och inte heller vill använda dig av någon mer komplicerad produkt. Då kan det vara en bra idé att använda dig av en hemsidebyggare, tänk på följande när du tittar på olika hemsidebyggare:
- Att tjänsten är enkel att använda – Du kan se om har möjlighet att registrera dig gratis och prova först för att se att den är enkel att använda och passar just dig
- Kolla priset – De flesta tjänster är ganska billiga så detta är oftast inte något större problem, kanske kan vara viktigare att se vad som ingår i priset
- Flexibilitet – Oftast är tjänsterna väldigt flexibla men det kan ändå vara viktigt att kontrollera att de erbjuder många mallar, designalternativ och bra redigeringsfunktioner
- Att tjänsten är SEO-vänlig – Att hemsidebyggaren har möjlighet till SEO optimering
- Optimerad för mobila enheter – Viktigt att kolla att produkten du väljer stödjer optimering för mobila enheter
- Domän/hosting – Kontrollera om du har möjlighet att använda din egen domän och om du kan få en professionell e-postadress till ett överkomligt pris
- Underhåll – Att det är lätt att uppdatera och underhålla din hemsida när du vill
- E-handelsfunktionalitet – Att de erbjuder en e-handelsfunktion, om du tänkt att sälja någon produkt eller tjänst
Hur skapar jag bra innehåll?
Fokusera på nyttigt innehåll.De flesta som är ute på nätet letar vanligtvis efter att få svar på frågor eller att köpa något. Så se till att din hemsida innehåller nyttig information. Då skapar du förtroende för dig och ditt varumärke. Det är viktigt att du ofta uppdaterar din hemsida med intressanta nyheter. Här följer några exempel på vad du kan skriva om:
- Vad som är hett just nu
- En ny tjänst eller produkt
- Vad som händer inom din bransch eller område
Gör din hemsida användarvänlig
Gör det lätt för dina besökare att hitta den information de letar efter. Gör det enkelt, överskådligt och förtroendeingivande. Om det är för krångligt kommer de att lämna din sajt.
Detaljer som du tydligt ska visa:
- Hur man kan få mer information om en viss fråga
- Hur man gör för att beställa dina produkter eller tjänster
- Hur man gör för att kontakta dig
Länka från andra och på din egen sajt
Du kan försöka få andra sajter att länka till din hemsida. Du kan till exempel blogga för andra, skriva inlägg på andras hemsidor, vara aktiv med kommentarer hos andra osv.
En annan bra idé är att skapa interna länkar på din hemsida. Om du har flera egna hemsidor, se helt enkelt till att den ena länkar till den andra.
Använd nyckelord
Använd sökord som folk i allmänhet söker på. Du kan använda Googles sökordsverktyg för att få idéer och fakta kring olika sökord, hur många som söker på respektive ord, hur vanligt förekommande orden är på nätet. Det är också viktigt att du lär dig tekniken om hur man placerar sökorden på hemsidan, i namnet på hemsidan, i sidans rubrik och beskrivning osv.
Trovärdighet
Se till att det är lätt att hitta information om dig och din verksamhet, folk litar mer på företag som de känner väl. Tala inte heller bara om vad du gör utan visa det också, publicera bilder och fakta om framgångsrika uppdrag. Du kan också lägga till referenser och rekommendationer från nöjda kunder.
Att använda sig av kundutlåtanden är garanterat ett kraftfullt och kostnadseffektivt marknadsföringsverktyg. Du måste också tydligt visa hur man kan kontakta dig, både på hemsidan och på material som du ger eller skickar till människor.
Statistik, mät och underhåll
Att skapa din hemsida är bara början. Du vill förmodligen också kontrollera hur väl din hemsida fungerar och ha möjlighet att förändra den baserat på vad dina kunder föredrar. Det är viktigt att försöka att se till att du mäter och underhåller sajten. Att ha koll på vad som händer kring din hemsida och hur väl den fungerar kan vara relativt enkelt. T.ex. genom att lägga till en Google Analyticskod så kan du få viktig input om hur väl sajten fungerar.
Det finns gott om verktyg att använda sig av, bland annat Google Analytics som kan hjälpa dig spåra:
- Antalet besökare
- Antalet besökare som agerar aktivt med att delta i diskussioner och ställa frågor, beställa något m.m.
- Vilka delar av hemsidan som besöks mest
- När din hemsida besöks mest
Sökmotoroptimering eller SEO kan vara avgörande för din hemsidas framgång. Om du gör saker rätt så kommer din hemsida att hamna högre upp i sökresultaten hos t.ex. Google. Det är bra att se till att tjänsten eller produkten man väljer att skapa hemsidan i, har tillgång till de SEO verktyg du behöver. Att de har de alternativ som gör att du kan definiera dina sidtitlar, rubriker, metataggar, nyckelord osv.
Tänk på att SEO också kostar pengar och det betyder inte att du inte kan lyckas på egen hand utan SEO. Om du följer generella regler för bra webbdesign och har ett kvalitativt innehåll på din hemsida så kommer dina besökare fortsätta att besöka dig, dela och sprida information om dig.
Det enklaste sättet att lära sig vad dina besökare gillar och inte gillar med din hemsida är genom att uppmuntra till återkoppling. Du kan göra det genom att lägga till kontaktformulär på din webbplats och distribuera innehåll via sociala medier, där människor kan engagera sig. Dock så ska du titta närmare på vad SEO kan göra för dig du skapat din hemsida.
Här kan du hitta Del 2