Велина Драгийска: Промяната в България е възможна!

Велина Драгийска_Kidz WelcomeНе се случва толкова често в България някой да говори и да бъде настроен позитивно относно бъдещи промени в страната, още повече когато става въпрос за социалната сфера. Оказва се, обаче, че има хора като Велина Драгийска на 28 години, които ежедневно работят с техния екип да променят средата около нас към по-добро, вярвайки на първо място, че това е възможно и показвайки конкретни резултати в тази посока. Основната им цел – позитивна промяна, която трае дълго и която помага на колкото се може повече хора. Велина Драгийска е съосновател и основен двигател на дейностите на дружеството „Инспайър България“ ООД, чийто пилотен проект е Kidz Welcome. Проектът е насочен към създаване на по-добри условия за семействата с деца в град София и из цялата страна чрез сертифициране на различни обекти и локации и обучаване на техния персонал, за да може предлаганите услуги да са на ниво. Част от проекта е и платформата www.kidzwelcome.com, на която всеки родител може да открие подходящо място за себе си и своето дете, използвайки интерактивна карта. За този и още вдъхновяващи проекти на „Инспайър България“ можете да прочетете в настоящото интервю от рубриката на Oxxy “Аktivirai.se” (Активирай се!).

Велина, може ли да разкажеш повече за дейността на „Инспайър България“ ООД, вашите проекти и екип?

– „Инспайър България“ огранизира проекти, които разрешават или са част от решението на социалните, културни и икономически проблеми в страната ни и консултира други, които споделят нашите ценности и искат да развиват социално значими и икономически устойчиви проекти и дейност. С други малко по-модерни думи се занимаваме с много нашумялото напоследък социално предприемачество и консултираме други, които искат също да се занимават с това.

Нашата визия за промяна се състои във вярването ни, че в България тя е, на първо място, възможна. На второ място, че зависи само и единствено от нас и от никой друг. И на трето, че когато нещата се правят открито, честно, устойчиво и най-вече качествено, няма как една идея да не успее. Затова искаме да покажем първо чрез собствения си пример и собствените си проекти, че може социалните проблеми да бъдат позитивно повлияни от нашите действия и идеи. А след това, да помогнем на още повече хора да го постигнат.

Kidz_WelcomeKidz Welcome е нашият пилотен проект за иницииране на промяна в България. Целта ни е да се създадат по-добри условия за семействата с деца, първоначално в град София, а после и на други места в страната. За да го постигнем разработихме сертификат и го регистрирахме пред Патентно ведомство на Република България. С него отиличаваме различни обекти и локации, които предоставят по-добри услуги на родителите с деца, като започнахме с ресторанти и детски кътове. Преди да ги сертифицираме ги обучаваме и те поемат съответните ангажименти чрез нас към клиентите си, които ги посещават с деца.

Разработихме и платформа – www.kidzwelcome.com, на която всеки родител може да открие подходящо място за себе си и своето дете, като използва нашата карта. Всеки един обект е описан чрез допънителните услуги и удобства, които разполага (Пример: Дали има достъп с детска количка, столче за хранене, детски и кът и други).

Другите ни проекти към момента са Bulgarian Wings съвместно с Българско дружество за защита на птиците, реновация на детски площадки с Edenred, както и няколко по-малки инициативи. През септември отваря врати и нашият Inspire Office, където събираме хора със сходна на нашата кауза.

Екипът, които е зад всичко това е мъничък. Включва моите партньори в Инспайър – Ернст Цвингли и Александра Илиева, главните действащи лица, с които много се гордея в Kidz Welcome – Рифат Балъкчи и Даниел Груйкин. Към Сдружението ни, членуват още десетина прекрасни души, а списъкът с хора, които ни помагат и подкрепят по различни начини е доста дълъг.

Kidz WelcomeКак започна всичко и как се насочи към това, с което се занимаваш в момента? Кои бяха отделните етапи през които мина, за да стигнеш до реализирането на идеята?

– Началото на всичко бе през ноември 2017, когато се бях върнала в България от Белгия, намирах се на кръстопът и не знаех още какво точно и как следва на направя. До този момент имах натрупан професионален опит в областта на продажбите, бази данни, б2б маркетинг. Работила съм като юрист, консултант човешки ресурси, финансов директор на неправителствена организация в Белгия с над 300 активни члена, треньор по конна езда и още доста други все така „свързани неща“. Но каквото и да съм правила, най-често се случваше това да изграждам процеси и да управлявам екипи. След тези различни възможности, които имах на професионално ниво, ми се искаше да се занимавам с нещо, което да изразява мен самата, а именно да променям и да давам стойност на другите чрез работата си. Винаги съм искала да дам на света нещо ново, нещо което не е правено преди. Защо не да се инициира някаква положителна промяна в България? Много обичам един тъмен цитат, че най-смъртоносната отрова се нарича „повече от същото“. Искам да дам нещо ново. Да докажа и най-вече да покажа, че е възможно да е различно. Че е възможно да е добро, честно, устойчиво и смислено. Хората няма да повярват на празни думи, хората вярват на дела.

Точно в този преломен момент в живота ми с мен се свърза Ернст, с когото се познавахме покрай предишната ми работа и той знаеше за професионалните ми начинания в Брюксел и преди това за тези в България. Помня, че той ми разказа, че иска много да направи нещо хубаво за България, тъй като тук е намерил спокойствие, семейство и дом, след преместването си от Швейцария. Именно защото се бях занимавала със социални проекти в миналото, той ме попита дали искам да създадем нещо заедно. Беше като мечта, която се сбъдва. Александра се включи няколко месеца по-късно. Бях я потърсила за изработка на дизайн, но когато чу идеята, пожела да стане част от нас. Етапите, през които минахме бяха доста. Пътят от това да имаш една идея до това да видиш тази идея да работи, е труден, сложен, но и смислен. Всички научихме много и най-вече не спирахме да отговаряме на въпроса „Как“. Как може да се случи по-добре? Как да го направим наистина смислено за хората? Как да направим нещо по правилния начин? И много много други въпроси. Въпросът „защо“ беше ясен на всички ни – позитивна промяна, която трае дълго. Лично аз, смятам Инспайър за нещо, което тъкмо е започнало да ходи. Чакам го да порасне и да видим как ще се развие. Не гоним нещо конкретно, но знаем посоката.

Инспайър България ООДКои са най-съществените успехи за теб до тук както в личен, така и в професионален план в резултат на дейността, която развиваш?

– Вярна съм на ценностите си и не ми се налага да правя компромис с това, в което вярвам. Мога да изброя няколко участия, събития, успешни проекти, събрали стотици хора и дали им нещо или други неща, които съм изградила. Но всичко това храни само егото! Дълго подобни дефиници за успех са хранили душата ми, но в един момент, те не бяха достатъчни и усещах, че нещо просто не е наред, когато дефинирам какво съм свършила и постигнала чрез числа. Това, с което наистина съм горда е, че Инспайър и всичко около Инспайър се превърна в място, където аз, хората, с които работя и останалите хора, които ни подкрепят, намират нужното пространство и свобода да заявят в какво вярват. Да бъдат точно себе си и да се борят за промяна в България.

Kaкво е за теб успехът?

– Да използвам адекватно това, което ми е дадено и да се боря за това, в което вярвам. Успехът е да виждам, че оставям след себе си нещо, което носи смисъл за мен и за другите. Че всяко едно действие води до някаква, дори и малка, позитивна промяна в света около мен.

Какви трудности срещна в началото и с какви се сблъскваш на този етап?

– Често си мисля, че съм най-нетърпеливият човек на планетата. Най-голямата трудност за мен е именно това да приема, че за някои неща просто е нужно малко повече време. Особено когато става въпрос за проекти, свързани с промяна в България. На мен много ми се иска да забързам този процес, но уви. Всеки член на екипа трябва да открие себе си в него по нов начин, всеки елемент трябва да пасне с другия.

Също така, един проект, за да се развие устойчиво, трябва да стане жертва на куп грешки. Но колкото и странно да звучи, аз обичам всичките си грешки. Обичам и факта, че съм била безумно наивна за някои неща. Колкото ми е взело това, толкова и ми е дало.

Как минава един твой ден?

– 08.08 ч. звъни една доста противна аларма. Преди 9.30 ч. рядко се чувствам като истински човек. Обикновено влетявам в офиса в 10.00 ч. и преди обяд имам срещи с партньорите си, за да минем през оперативната работа. Оставям поне час или два за административни задачи и после се впускам в срещи. В края на деня обичам да се върна в офиса и да си направя дълъг чек лист за следващия ден. Рядкост е да се прибера преди 20.00 ч., понякога е и по-късно. Нещото, което ме държи спокойна, е винаги да спазвам обещания срок или ангажиментите си към трети лица. Може да се прибера и в 22.00 ч., но знам, че ще спя спокойно.

tedx_Velina Dragiyska

Какви са бъдещите ти проекти и в каква посока ще вървиш оттук нататък?

– Много ми се иска да успея до края на годината да организирам добре консултантската дейност на Инспайър, защото към момента се налага да правя всичко ad hoc. Искам да покажа повече на света хората, с които работя и да им дам платформата да бъдат максимално полезни и на други. Мечтата ми е да превръщам невъзможното във възможно, дори когато и аз самата не знам как. Огромна мотивация е за мен, е възможността да дам това, което имам и това, което знам на света около мен. Ценен дар е тази възможност.

Какво би посъветвала други млади хора, които искат да се чувстват реализирани и да осъществят идеите си?

– Най-откровеният ми съвет би бил да премахнат излишния шум около себе си. Напоследък (а може би, винаги е било така) твърде много хора, компании, организации изтъкват по всевъзможни начини, че разполагат с „уникални“ и „неповторими“ методи, които работят безотказно и че имат отговорите, които да направят всеки един човек успешен.

Няма отговори, които да работят за всички.
Няма и универсални решения.
Няма магически съвети и продажбени трикове, които превръщат една идея в нещо, което работи за ден или седмица.

Дори някой да е открил отговорите, които и вие търсите, той ги е открил най-вече за себе си. Това никога не гарантира, че те са адекватно приложими и ефективни във вашия случай. Само чрез опита и адекватното боравене с информация можем да открием собствените си отговори. Да, съветите и консултацията са много важна част от процеса, особено в частта, когато получавате обратна връзка, но моля ви, не вярвайте на готовите решения, който се предлагат навсякъде. Те просто не работят. Всеки, абсолютно всеки, е призван да открива собствения си начин за личен успех и промяна в България.

Второто нещо, което бих ги посъветвала е да не чуват, че нещо не може или няма да се случи. Всичко е постижимо и възможно. Може би, не както сте го планирали, може би, не в срока, в който имате или може би по коренно различен начин, но всичко е постижимо и възможно. Вложите ли енергия, ясни принципи на работа и интелигентен подход, няма нещо, което не може да се случи. И да, дори в България. ?

Нещо, което искаш да добавиш?

– Може би, един от принципите ми, че в работата (а и в живота), сърцето трябва да е горещо, за да се борим със страст за това, което искаме, а умът студен, за да пазим своята рационалност и способност да взимаме обективни решения.