Дарин Маджаров: За да е успешен един бизнес, трябва да дава стойност на хората

Снимка: Мениджър Нюз,
фотограф: @July Donov

Дарин Маджаров е на 32 години и е създател на българския образователен портал Уча.се (http://www.ucha.se), който предлага иновативен метод за обучение на учениците в стрaната. Сайтът включва видео уроци и тестове от първи до дванадесети клас, базирани изцяло на официалната училищна програма. През 2017 година платформата Уча.се е номинирана от Министерството на образованието и науката за световна награда на ЮНЕСКО за използване на технологиите в образованието. Порталът се е превърнал в незаменимо помагало за голяма част ученици, учители и родители в усвояването и преподаването на материала. Дарин казва, че дейността му е вдъхновяваща, защото променя живота на десетки хиляди хора. Доказателство за това е постоянната положителна обратна връзка от потребителите на платформата. Използвайки я, хиляди ученици са подобрили успеха си и учат с желание, родителите с лекота помагат на децата си за домашните, а учителите успяват да направят часовете интересни и мотивиращи. Мисията на Уча.се е да създаде щастливи и успешни хора в България. Преди да се насочи към предприемачеството, Дарин завършва бакалавърска и магистърска степен по Електроника и компютърни науки в Университета Якобс, Бремен, Германия. В последствие записва докторантура в областта на възобновяемите източници на енергия и електрически коли в Льовенския католически университет в Белгия. Още през първата година на докторантурата развива идеята за образователния сайт. Виждайки потенциал в проекта, решава да остави следването и да се завърне в България, за да го реализира. В интервюто за Oxxy Дарин разказа за създаването на проекта и етапите през които е преминал, както и споделя какви качества трябва да притежава един предприемач, за да бъде успешен.

Откакто е създадена преди осем години, платформата се е разраснала изключително много. Можеш ли да ни кажеш към момента колко човека сте в екипа и да ни дадеш актуална статистика за потреблението на сайта?

– В момента разполагаме с над 150 души екип, които работят за Уча.се. От тях около 80 човека са учители, които ни помагат за разработване на съдържанието. Платформата съдържа над 16 000 видео урока и теста, покриващи изцяло съдържанието по всички предмети от първи до дванадесети клас. До сега са изгледани над 56 милиона видео урока, като имаме над 700 000 регистрирани потребители. 60% от българските училища имат абонамент и преподават активно, използвайки нашите видео уроци.

Общественото мнение за българската образователна система в последните години е доста негативно поради натрупаните с времето проблеми. В тази връзка всяка кауза, свързана със сектора изглежда обречена на провал. Срещна ли скептично отношение в началото при стартиране на проекта? Кое ти даваше мотивация да развиваш Уча.се?

– В началото действително имаше такова скептично отношение от страна на доста хора около мен и се опитваха да ме откажат от идеята. Много от тях твърдяха, че учениците нямат желание да учат, че по-голямата част от учителите са възрастни и не умеят да работят с дигитални продукти, а семействата нямат възможност и не искат да инвестират в образованието на децата си и т.н.  С течение на времето проектът успя да разбие всички тези митове и се оказа, че има търсене за качествено съдържание. Идеята на Уча.се не е да замести учебниците и настоящата образователна програма, а да се помогне на ученици, родители и ученици в процеса на учене и преподаване, подобрявайки резултатите.

Това, което ми даваше мотивация да развивам проекта в началото, беше да се абстрахирам от мнението на хората и да се фокусирам върху обратната връзка, която даваха първите потребители на видеата. Първоначално видеата бяха създадени от мен за сестра ми за лично ползване, докато учех докторантура в Белгия, с цел да й помогна по-добре да разбере уроците. Тя ги разпространи сред свои съученици и отзивите бяха много положителни. Учениците бяха възхитени, много от тях след гледане на видеата за първи път изкарваха шестици в училище. По-нататък, някои учители, които бяха пуснали клипчета в час, също споделяха, че се харесват от учениците. Направихме дори експеримент с едно училище, където по химия децата имаха масово тройки и четворки. След като се преподаваше с видеата в класната стая, средният успех се вдигна значително и от 120 ученици 105 имаха пълни шестици. На този етап видеата все още бяха качвани в една елементарна страничка онлайн. Въпреки това гледаемостта беше висока и учениците дори се сърдеха и ми пишеха, ако не кача навреме поредните видеа.

За мен тази обратна връзка беше изключително ценна. Това беше сигурен знак, че всичко, което правя носи много голяма стойност на хората, за които е предназначено и си заслужава да се развие. Така взех решение да прекъсна докторантурата в Белгия и да се завърна в България, за да стартирам проекта и да направя стартъп.

Какъв  съвет би дал на стартиращите предприемачи? Кое е най-важното при взимане на решение дали една бизнес идея трябва да бъде развита или не?

– Eдин от доказаните начини да се разбере дали една идея би била успешна и дали си заслужава да се развива в бизнес проект e да се тества максимално бързо и максимално евтино. Под евтино имам предвид, например, в нашия случай да не чакаме да създадем целия сайт от 16 000 видеа и тогава да го тестваме, а да създадем 5 видеа, да ги пуснем на таргет аудиторията и да видим какво ще каже. Има доста хора, които ми се обаждат с някаква идея да питат какво мисля за нея. Аз им обяснявам, че няма абсолютно никакво значение какво мисля аз, защото аз не съм потенциалният потребител. Съветвам ги да направят бърз прототип на идеята, да я покажат на хората, за които е предназначена и да чуят мнението им. И най-важното, трябва да се отчете обратната връзка не само на думи, защото често потребителите казват суперлативи за даден продукт, а после не го ползват. Необходимо е да се анализират всички параметри на ползваемостта на продукта, както направих аз. Когато пуснах видеата в началото следях статистиките, колко пъти бяха гледани самите видеа, дали са гледани до края, дали потребителите ги спират в определен момент, защо ги спират, дали има става скучно, дали са им дълги и т.н И на базата на тези данни непрекъснато подобрявах видеата, за да бъдат още по-полезни и интересни.

Също, относно дали да се стартира бизнес или не, бих накарал хората първо да се запитат защо искат да го направят. Ако основната цел са само и единствено парите и това да задоволят егото си, търсейки другите да ги харесват и да им ръкопляскат, по-добре да се откажат. Няма никакъв шанс да стане наистина успешен бизнес. Стремежът на всички доказали се предприемачи е на първо място не печалбата,  а това да дадат някаква стойност на хората чрез продуктите и услугите си. На второ място, те развиват определена идея, защото тя ги вдъхновява и истински вярват в нея. Не е казано, че зад всеки бизнес трябва да стои велика кауза, която да спаси света, но задължително трябва да дава стойност на хората.

Как намери инвестиции за проекта и какви бяха отделните фази на създаването на компанията Уча.се?

– Когато човек иска много да направи нещо, обикновено той е толкова енергичен и подхожда с такъв ентусиазъм, че винаги намира начин. Ако някой ми каже, че има идея, но не може да намери начин, за мен това са по-скоро оправдания. Всички хора, които познавам и които горят за идеята си, не се спират преди да получат, това което искат. Те учат, развиват се, намират си ментори, намират инвестиции и т.н. Преди 8 години нямаше толкова много инвеститори, сега е доста по-различно. Тогава, за щастие, Launch Hub правеха първия си инвестиционен рунд и аз кандидатствах при тях.  Сам ги потърсих, не съм използвал връзки, запознахме се и решиха да дадат шанс на идеята ми.

Определените фази през които минава една компанията, включително и Уча.се са много подобни на отглеждането на едно дете. Минава се през етап на кърмене, захранване, пазиш го да не се задави, да не падне, после му помагаш да проходи, учиш го на различни неща и т.н. Със стартъпа е същото! В началото най-важното нещо беше да покажем, че продуктът който създадохме се харесва от хората и искат да го ползват. След това трябваше да се намери финансиране за него, да се направи екип и да се инвестират получените пари правилно. Когато бизнесът се разрасна, следващата стъпка беше да се намери правилния бизнес модел и правилния екип, a в последствие да се изгради много добра организация, за да не е всичко хаотично.

Кoи са основните качества които трябва да притежава един предприемач? 

– На първо място, според мен, в основата на успеха на един човек е възпитанието, което е получил в семейството си. Ако е имал добрата семейна среда, това може да му даде летящ старт в живота. Родителите ми са ме възпитали да съм скромен, да съм много дисциплиниран, да уважавам хората около мен, да се уча и да се трудя много. И така са ме насочили в правилната посока, за което съм им благодарен. От там нататък, ако човек има амбиция за нещо, той ще се справи.

Много хора нямат късмета да бъдат възпитани от такива родители, но това не означава, че няма да успеят, просто може би ще е малко по-трудно.  Така или иначе, едно от основните качества, които съм научил в семейството си, е дисциплина и последователност в преследването на целите. Ако човек не е дисциплиниран и трябва да прави бизнес в следващите десет години, много трудно ще му се получи. И съответно, ако това му е слаба страна, трябва да започне да работи първо в тази посока. За да развиваш бизнес и стартъп се изисква огромно посвещаване и дисциплина за много време напред. Има креативни хора с чудесни идеи, но няколко месеца след старта се отпускат и не издържат на напрежението. Под дисциплина имам предвид фокус, да си фокусиран и целенасочен върху дейността си. И това не съм го измислил аз, това присъства в абсолютно всяка една автобиографична книга на всеки успешен човек. Обикновено си мислим, че има някаква голяма, велика тайна, четем хиляди книги, за да открием ключа към успеха, а нещата са много простички, просто трябва да се направят.

Другото, което ми е помогнало в предприемачеството е да уча от различни хора около мен. Създал съм си среда, която ми е помага да израствам. Имам приятели, други предприемачи, с които от една страна се забавляваме, но също така споделяме кой какви трудности или успехи има и това е много ценно. Чета книги, свързани с предприемачество и биографии на успели хора, от които черпя идеи. Също така, никой и нищо не може да замени реалния опит и работата, които те учат всеки ден и те карат да ставаш все по-добър.  През осемте години, когато сме развивали Уча.се, ежедневно е трябвало да взимам някакви решения, да предприемам определени действия, понякога правилни, понякога грешни и това ме е карало да се усъвършенствам.

И не последно място, непрекъснато се предизвиквам и се старая да развивам нови умения. Посещавам уроци по пеене и китара. Това от една страна е хоби, но от друга страна има пряко влияние върху предприемаческата ми работа, как се представям и как общувам с хората. За да бъдеш интересен събеседник и вдъхновяващ лидер са нужни много и различни качества.

Каква е тайната на изграждането на добър екип?

– Няколко са нещата, които привличат хората. Първото е подходяща мисия. Ние възприемаме нашата дейност като мисия, а именно да подобрим образованието в България. И в тази връзка целите са ни дългосрочни, а не краткосрочни. Аз лично си представям, че всички ние сме на един кораб, който пътува в морето и лидерите на този кораб трябва да покажат дестинацията. Съответно, всички трябва да гребем нататък. И една от най важните роли на лидера е да подбира добре хората, които се качват на този кораб, защото ако се качи някой, който няма тази култура, която имат останалите и започне да разваля атмосферата, всички хора ще започнат да гребат по-бавно и по-бавно. Понякога корабът може да тръгне в друга посока, а не е изключено и да потъне. Затова, относно ръководенето на екипа, първото нещо е ясна и вдъхновяваща мисия, тоест на къде отива кораба. Второто нещо е да се наблюдава да се спазва културата вътре в екипа, тоест всички в кораба да бъдат в позитивно настроени и да работят в синхрон. И ако някой не се вписва и не спазва културата в един момент да бъде отстранен навреме от кораба.

Как се прави бизнес в България?

– Тук средата за правене на технологичен бизнес е много добра. В България предприемаческата общност, специално в IT сферата, е много сплотена и си помагаме. Има много организации в които се събираме, говорим си, споделяме си, даваме си съвети. Тоест в България има доста добри условия, сега е криза и е по-трудно, но преди да дойде кризата имаше изключително благоприятни възможности за получаване на инвестиции. Отделно всеки се бори за хора, които да се включат в екипа му и това може би едно от най-големите предизвикателства за повечето фирми, защото много от компаниите имат нужда от добри кадри. Но като цяло за оценката ми за България на база на това което ми е предложила е отлична.

Как се справяш със стреса, който съпътства натовареното ежедневие на един предприемач?

– Нагласата на много хора е, че ще отидат на работа, където трябва да изтърпят задължителния стрес и после ще отидат на спорт, за да изкарат напрежението. За много от тях сигурно тази стратегия работи. Аз се старая да не приемам стреса на работа като задължителен, а по-скоро търся начин да работя без стрес. От две години медитирам всеки ден, ползвам мобилното приложение Headspace с упражнения, които те учат да наблюдаваш себе си, да не се поддаваш на емоции. По-точно да разпознаваш, когато някакъв тип емоция се зароди в теб и да успееш да направиш избор дали да й се отдадеш или не. Например, в някои момент биохимията в теб ти подава сигнал за гняв, аз го разпознавам и решавам дали да му се отдам, да се развикам и ядосам и да се отпусна с това чувство или да кажа “не”, реагирайки по друг начин. Така се тренирам в работата да вземам решения максимално спокойно, като използвам емоциите, за да ми подсказват кое е водещото решение, а не те да ме ръководят. Много хора правят грешка, че емоциите ги управляват изцяло и са на автопилот, а аз искам да ги използвам като помощник. Такава е и културата в компанията ни, говорим си без емоции, без да се вика и да се правят драми от които няма смисъл. Прави се анализ на ситуацията, виждат се причините и се взима решение.

Какво предстои в Уча.се?

– Имаме няколко нови проекта, които са в ход. Един от тях е откриването на частно училище от първи до дванадесети клас, което е запланувано за следващата година. Другата основна дейност в момента е добавянето на голям обем допълнително съдържание, под формата на видеа, свързани с теми извън задължителната учебна програма на учениците. Това съдържание набляга на развиването на много важни умения, като как да презентираш, как да работиш в екип, как да бъдеш добър гражданин и т.н Отделно имаме идеи за организиране на лагери за учениците и лятно училище. Целта е да можем да се срещаме с учениците на живо и да изградим още по-близки отношения с тях и да сме им по-полезни.

Имаме и нов тип видеа, предвидени за детските градини. Вече са разработени такива за четвърта група, а в момента се правят и за 3трета група. Разбрахме, че в детските градини имат доста добра техника, което позволява използването на дигитални решения, като нашето.

Kaкво е посланието, което искате да предадете на учениците чрез Уча.се?

Развиваме проекта, защото искаме да живеем в България сред все по-щастливи хора. Един човек е щастлив когато постига успехи по своя си път. Един става спортист и е щастлив, друг става лекар и лекува хората и е щастлив и т.н. За да бъде успешен човек, трябва да има умения и знания и за това правим Уча.се, да помогнем на учениците да се развиват и така да бъдат щастливи хора. Основното ни послание към тях е да действат и да бъдат проактивни.

Също така, всеки ученик в училище освен да получи добро ниво на образование, е необходимо да използва тези години да открие своите интереси. Важно е да експериментира възможно най-много неща, за да добие собствен опит, а не да търси готови решения. Когато човек изпробва сам различни дейности успява много бързо да разбере кое не е за него и кое го прави щастлив.