Здравка Камбурова: За първия милион и как да бъдеш лидер и да създадеш лидери в екипа си

zdravka_kamburova1Здравка Камбурова е на 39 години, собственик и творчески директор на българската компания „Изи Екзибит“ ООД. Заедно със съпруга си Отман Бумзебра, който е изпълнителен директор във фирмата, управляват бизнес, свързан с организиране на участия в международни изложения на фирми и организации от цял свят. Проектите им включват локации на всички континенти, от Вашингтон до Сингапур, от Сидни до Париж и покриват различни индустрии от авио и военната индустрия до козметика, фармацевтика, ИТ и други. Повече от 10 години са необходими, за да се реализира идеята за този бизнес в успешна дейност и спечелване на първия милион. И Здравка, и съпругът й имат завършено образование в елитни университети в чужбина и натрупан професионален опит на високи и отговорни позиции в мултинационални компании. Оказва се, обаче, че това не е достатъчно, за да бъдеш успешен предприемач и да създадеш екип, който да изведе компанията до водещи позиции. Нито познаването на бизнес нишата, нито наличието на достатъчно финансови средства и качествени бизнес контакти не могат да гарантират успех, ако мениджърите нямат лидерски умения и не могат да създадат мотивация за работа у служителите си. Да бъдат лидери и да създават такива в екипа си се превръща в основна мисия за основателите на „Изи Екзибит“ Здравка и Отман, давайки възможност и подкрепяйки всеки един служител да се развива на личностно и професионално ниво. В мисия се превръща и това, компанията да предаде успешните си бизнес практики на други фирми и млади хора в България, които искат да реализират идеите си и да станат успешни предприемачи.

logoРазкажете ни повече за дейността и екипа на „Изи Екзибит“.

– Компанията се занимава с организиране на програма от международни изложения за компании като част от маркетинговата им стратегия, в това число концептуален дизайн на изложбения щанд, отговарящ на корпоративната идентичност на компанията, монтаж и демонтаж на щанда, и всички съпътстващи услуги: кетъринг, хостеси, трансфери от хотела до изложбения център и обратно, организиране на цялата документация и поръчки към организаторите на изложението, както и графичен дизайн. Създадена е в края на 2009г. от мен и съпруга ми Отман Бумзебра, като през 2016г. поканихме и нашия дългогодишен приятел ливанец Туфик Хаулида да стане наш съдружник и да поеме позицията директор бизнес развитите във фирмата, заради неговия дългогодишен опит в изложенията и предприемачеството. В момента екипът ни се състои от 13 човека, от различни националности, като половината са българи, но също имаме французи, италианец и португалка.

Как започна всичко? Как се насочихте точно към този тип бизнес дейност?

– Идеята ни се роди през 2007 г. когато с Отман заминахме за Германия, защото той получи предложение за работа там. Едновременно с интензивните курсове по немски започнах да си мисля за създаване на собствен бизнес. Запитах се коя е сферата на дейност, в която имам опит и какво наистина обичам да правя. Бях само на 27 години, но вече имах натрупан предишен професионален опит в продължение на три години като мениджър проекти във френска компания за организиране на международни изложения. Още тогава осъзнах, че изложенията са нещото, с което бих могла да се занимавам цял живот. С подкрепата на съпруга ми, запален предприемач, започнах да подготвям бизнес плана. Идеята ни беше да фокусираме дейността в авио и военната индустрия, тъй като аз вече познавах изложенията в тази сфера, а пък съпругът ми като авио инженер познаваше добре големите компании участници. В този момент дойде и кризата, така се стекоха нещата, че получих предложение за работа от Рено Нисан България, но въпреки че го приех, идеята за собствен бизнес не се отложи във времето. Не само, но натрупаният опит в работата ми в Рено Нисан като Координатор Развитие на дилърската мрежа и възможността да се занимавам с маркетинг и корпоративна идентичност, се оказаха ключови за понататъчните ми проекти в частния бизнес.

Кои бяха отделните етапи през които минахте, за да развиете Вашата бизнес концепция? Имаше ли трудности, с които се сблъскахте и какви бяха те?

– Независимо от пазарната криза, решихме да повярваме и заложим на мечтата, която имахме за собствен бизнес и през 2009 година основахме нашата компания. И така като експеримент, с цел да проверим дали има пазар за нашата дейност се впуснахме в това приключение.

Започнахме всичко от вкъщи, вечер и уикендите, подготвяхме кампании, свързвахме се с потенциални клиенти, докато се появиха първите проекти. Сами измислихме логото си и създадохме уебсайта си. Постепенно разбрахме, че компаниите макар и в криза са запазили бюджета си от маркетинг за изложения. Оказа се, че имаме нужда от подкрепа и така включихме в идеята и наши двама приятели, като всеки от тях работеше от вкъщи, единият от София, другият от Тулуза, Франция, и сме им благодарни и до днес, че повярваха в нас и в идеята ни. Бизнесът ни порасна и разбрахме, че следващата необходима стъпка е да отворим офис. Беше 2012 г., усетихме че пазарът отново се раздвижва. Вече имахме екип от 6 човека. Това ни позволи да завладеем дестинации като Абу Даби и да разширим обхвата на дейността. Имахме проекти и в други индустрии – козметика, фармацевтика, ИТ.

Следващата голяма крачка беше един от нас двамата да поеме екипа на 100%, а вече имахме и финансовата възможност за това. Това бе смела крачка, тъй като екипът вече съществуваше, но не беше свикнал с присъствието на мениджмънт и разбира се тогава дойде и първото разочарование и първият сблъсък с отговорността да управляваш екип, да делегираш и да успееш да не демотивираш. Това беше най-трудният период за мен и за нас като мениджъри. Осъзнахме, че е било и най-голямата ни грешка – да създадеш бизнес и да не си в него на 100%, да го оставиш в ръцете на други. 2015 беше най-успешната ни година, направихме първият милион, но екипът се разпадна и останахме отново двамата с Отман.

Разбрахме, че не сме били готови за този успех и за амбициите си и осъзнахме, че е момента за промяна. Изцяло насочихме усилията си към личностна трансформация, започнахме ежедневна работа по усъвършенстване качествата си на лидери и по преодоляване на егото си. Поканихме Туфик Хаули за наш съдружник, за да ни подкрепи в следващите стъпки. Започнахме наново, но този път с голямо внимание към управлението на екипа, подплатено с постоянно информиране, свързано с лидерството и създаването на лидери в екипа. Научихме много и днес смея да твърдя, че имаме екип от достойни хора, които се развиват в личностен и професионален план, щастливи са в работата си и постигат целите и мечтите си, а ние стоим на 100% зад тях.

easy_exhibit4

Кои са Вашите конкурентни предимства спрямо други фирми в България и чужбина, които се занимават със сходна дейност?

– Конкурентните ни предимства са, че имаме утвърден и доказан процес на работа, че сме гъвкави и че клиентите ни добре разбират добавената ни стойност, а именно да намираме точното решение на даден техен проблем в международен план. Тенденцията за глобализация и това че не сме специализирани в определен географски район, ни позволява да направим стратегическото им участие на различни изложения и дестинации да премине гладко и безупречно – от Вашингтон до Сингапур, от Сидни до Париж.

Кои са по-значимите ви проекти? Можете ли да разкажете повече за тях.

– От няколко години организираме подготовката на френския павилион в авио- индустрията на петте континента посредством GIFAS – асоциацията на френските авио- и космически индустрии. През 2018 г. организирахме павилиона за изложението ILA Берлин, най-важното авио изложение в Германия, и визитата на канцлера Ангела Меркел на щанда, по време на изложението. За нас беше чест да допринесем за успеха на френските авио индустриалци за това изложение. Друг много интересен проект е реализирането на изложбен щанд във формата на айсберг за френската компания Ixblue на три различни изложения – едно в Лондон и две в Париж, която от няколко години ни е поверила програмата си за изложения в цял свят.

Като цяло сферата ни на дейност е много вълнуваща и разнообразна, проектите ни са предизвикателни, а работата с хора от различни страни и в различни екзотични части от света, го прави винаги неповторимо изживяване. Като цяло е истинско богатство да можеш всеки ден да научаваш нещо ново за света и хората.

easy_exhibit_new

Какви качества и знания трябва да притежава човек, за да бъде успешен предприемач в днешните динамични времена? Какъв е ключа за Вашия успех?

– Много е важно един предприемач да не се страхува да греши, да стъпва смело, и когато сгреши, да го приеме като урок и начин да върви напред, с по-добра стратегия за действие, а не като личен неуспех и отказ от постигане на мечтите си, или да обвинява другите. И другото нещо – да цени хората, около себе си, да се научи да подбира така обкръжението си, че да допълва себе си като качества. Една от ценностите, на които е базирана дейността ни е личностното развитие, държим всеки от един от екипа да може да развие талантите си и да порасне като личност.

Какво предстои от тук нататък, какви са бъдещите Ви бизнес планове и проекти?

– Тази година насочваме дейността си и към българския пазар, държим да пренесем наученото и опита си и към българските фирми, като идеята е от една страна да организираме обучения за компании, които имат интерес да инвестират в участието си в международни изложения, като част от маркетинговата си стратегия, а от друга да предложим на пазара, нов вид услуга, брандинг и корпоративен дизайн, което намираме за жизнено необходимо за фирмите в България, които имат амбициите за международна реализация.

Какво бихте посъветвали други млади хора в Бълагрия, които искат да се чувстват реализирани и да осъществят идеите си?

– Мечтайте и имайте кураж да осъществявате мечтите си! Работете много, четете много!

Работата ни в международен план ни накара да осъзнаем, че в България липсват добри бизнес практики и примери на успешни бизнесмени и предприемачи, които да дадат посока на младите и да им покажат как да се усъвършенстват на местния и международния пазар, как да предложат нещо ново и иновативно, без да забравят за основите на бизнеса. Историческото минало през последните 50 години, в които не беше достъпно предприемачеството, допринесе за това необмислено “хвърляне” в предприемачеството без да бъде то базирано на основните правила на бизнеса. Благодарение на международния ни опит и култура това е и начинът да допринесем за повече познаваемост на основите на бизнеса сред младото поколение в България.

Нещо, което искате да добавите?

– Бих искала да задам един въпрос: какво правят другите успешни предприемачи в България, за да научат младото поколение на основните правила на бизнеса, което е от критично значение за развитието на устойчивия бизнес?