Иновативни идеи стават реалност благодарение на българския предприемач Ивайло Калбурджиев

Ivaylo Hristiyanov_1Ивайло Калбурджиев e само на 30 години, а вече има зад гърба си успешна собствена консултанска практика в областта на иновациите и технологичните/хардуеърни стартъпи. Проектите, които е консултирал от 2015 година до сега, са генерирали над $5.5 милиона събрани средства. Благодарение на неговите умения, иновативни идеи от цял свят намират финансиране, стават реалност и осигуряват полезни решения за ежедневието на хората.

Първият си професионален опит Ивайло придобива още в студентските години, докато учи специалност Маркетинг в УНСС, на позиция Специалист обслужване на клиенти с немски език. По същото време, му хрумва идея за продукт, който дотогава не съществува – игрови волан за iPad. Името, което дава на продукта е KOLOS и решава да го реализира чрез стартирането на свой собствен стартъп. Така започва неговата предприемаческа кариера, отвеждайки го до сегашните му позиции.

Проектът KOLOS не се оказва успешен, но благодарение на него Ивайло минава през всички стъпки на създаване на една новостартираща компания: търсене на инвестиции, привличане на клиенти, популяризиране на продукта и т.н Натрупаният опит и предприемаческите му умения му помагат да започне сегашната си дейност, а именно да консултира други стартиращи компании, които искат да намерят първоначално финансиране за своите идейни проекти и да излязат на пазара.

Дейността, с която се занимаваш е доста нестандартна и е свързана с иновации, инвестиции и интернет. Можеш ли да ни разкажеш с какво точно се занимаваш?

– От 2015 г. през Dayonefunding.com съм консултант за технологични/хардуеърни стартъпи, които чрез групово финансиране (crowd funding) търсят да наберат онлайн първоначалните средства, необходими за стартиране на производството на техните продукти. Най-популярните платформи за целта са Kickstarter.com и Indiegogo.com – те позволяват на хора от цял свят, само с кредитна/дебитна карта, да участват в спонсорирането на дадена идея от дистанция, без дори да са виждали реален прототип на проекта (освен на видео) или да познават директно създателите на проекта. В общия случай идеята може да е от различни сфери – бордови игри, филми, музика и т.н.
Създателите на кампаниите (creators) представят проект/кампания (campaign) под формата на видеа, графики, описание на продуктите си и т.н. и като ‘награда’ (reward/perk) за хората, които ги подкрепят (backers) предлагат най-често продукта, който бива представен. Обявява се цел на търсените средства (funding goal), която ако се постигне, проектът получава търсената сума и започва да се реализира.

В идеалния случай, на този етап започва серийно производство и изпращане на първите единици до подкрепилите проекта, след което се влиза в retail канали и разрастване на компанията. Най-известният проект, започнал с Kickstarter кампания е Oculus Rift, който бе придобит от Facebook за над $2 млрд.

Последният проект, по който лично аз работих и наскоро приключи, е куфар (Genius Pack Supercharged: A Smarter Carry On Luggage), снабден с всички екстри, от които може да има нужда човек по време на пътуване: изключителна маневреност на движение, устойчивост срещу счупване, надраскване и удряне, много лек, вградена батерия за зареждане на телефон и таблет едновременно, специално разработени отделения за сортиране на отделните дрехи и джаджи в багажа, което спестява време и държи всичко подредено и др. Проектът събра над $450,000 от търсени $50,000.

Тъй като няма курсове или университетска степен, която да подготвя точно за такъв тип консултанска дейност, как стана така, че се занимаваш точно с това?

– Всичко започна с разработването на мой собствен продукт – KOLOS игрови волан за iPad и основаване на стартъп компания. Идеята за продукта ми хрумна през 2011 г. Малко след това, взех смелото (да се чете ‘неразумно’) решение да финансирам проекта с кредит от банката на стойност от $30,000, инвестирани за разработването на продукта в продължение на 3 години. За съжаление, липсата на предприемачески опит и знания оказаха своето влияние и голяма част от парите бяха изхарчени за неща, които по никакъв начин не подпомогнаха развиването на проекта, въпреки че по това време ми се струваше, че това е правилната посока. Повече за моите грешки и всичко, което научих през тези няколко години можете да прочетете тук.

След доста малки и големи провали (и някои успехи), през ранната 2015 окончателно стартира Kickstarter кампания, която обаче завърши с провал.

Как провалът се оказа всъщност успех за теб и те доведе до позициите, които имаш в момента?

– Провалът на моя стартъп реално беше основният източник за мен на знания и умения какво и как трябва да се направи, за да може един проект да бъде успешно реализиран в платформите за групово финансиране. С научените уроци през годините, започнах да консултирам други новостартиращи компании, за които съветите и опита се оказаха полезни, а резултатът е над $5.5 милиона събрани средства от над 10 проекта.

Най-успешният проект е Superscreen, който получи над $2.54 милиона в Kickstarter. Също така, от няколко години работя с английския startup PrimoToys, чиито три последни кампании събраха над $1.1 милиона. В идните месеци ще съм в Армения, където ще работим по пет нови технологични проекта с една от най-успешните агенции в бранша – The Crowdfunding Formula. Следващата по-голяма стъпка е превръщането на всички знания от crowdfunding в онлайн курсове, които да помогнат на максимален брой хора.

Със сигурно пътят до изграждане на успешна консултанска дейност не е бил без спънки. Какви трудности срещна в началото и с какви се сблъскваш на този етап?

– Що се отнася до стартирането на консултанската ми практика, проблемът при всяко подобно начало е един – клиентите. Или по-точно, липсата на такива. Преминаването през този период е най-трудно, както и всяко начало, и затова е важно, човек да търси всякакви възможности за намирането им. Препоръки, cold outreach („студени контакти“), всякакви креативни подходи и т.н. – тук правила и забрани няма, стига резултатът да е налице.

На този етап вече, ако не разбирам от нещо, го проучвам и инвестирам в себе си (курсове, програми и консултации) докато го усвоя. Всеки ден гледам да уча нещо ново, и да се усъвършенствам в професията, което дава и преднина пред конкуренцията.

Ти работиш за себе си на свободна практика, като фрийлансър. Какви са ползите и недостатъците на това да си бъдеш сам шеф?

– Не се сещам за много недостатъци, освен че понякога фрилaнс бизнеса изисква повече социализиране заради факта, че основно работиш ‘сам’ за себе си. Тук идват на помощ и работните споделени пространства като Work & Share, в което съм и аз голяма част от времето.

Ползите са очевидни – ‘work on your own terms’ (сам организираш работата си), почивка, когато и както ти харeсва, пътуване в друга страна за срещи и работа с клиенти, конференции и т.н., както и Скайп разговорите по пижама, започване на работа по обяд и др.

Какво ти помогна да бъдеш успешен към момента, кои обстоятелствата, твои избори или лични качества ти помогнаха?

– Вярвам, че качествата за успех са упоритост, креативност и способността за ефективно справяне с проблемите и стреса. Може да звучи тривиално, но няма специален “ключ“, който да завъртиш и всичко магически да потръгне. Неминуемо роля играе и късметът, който обаче идва при тези, които го заслужат с много усърдна работа.

Ако можеше да се върнеш назад, би ли променил нещо по пътя си до момента във връзка с професионалната ти реализация? Какви грешки си допускал?

– Не бих променил абсолютно нищо. Безбройните грешки, които съм допускал (виж статията горе) са изградили основата, на която стъпвам днес и която ми позволява да правя нещо, което наистина харесвам. Едно от нещата, което разделя хората, които се отказват от тези, които продължават и в крайна сметка успяват, е начинът на възприемането на проблемите и мисловната нагласа: думата „провал“ не съществува – просто има още едно нещо, което не работи.

Какво би посъветвал други млади хора, които искат да се реализират в България?

– България е отлична дестинация за развиване на бизнес с не високи месечни разходи за живот, относително ниски данъци и пълноценна предприемаческа екосистема и споделени пространства, които стремглаво се развиват.

Затова, ако тепърва започвам с freelance/консултантски бизнес, например, бих затвърдил мнението си да остана тук (ако случайно някой се двоуми дали “да отива на Запад”, за да прави бизнес) и след това бих си избрал дадена ниша (а не огромен пазар, на който има безброй играчи) и бих се фокусирал върху това да стана наистина най-добрият в това, от което разбирам или ми е интересно.