Лора Караманолева: SUUPA е революция във “fast food” сегмента в България

_MG_3608SMALLЛора Караманолева е собственик и управител на българската компания SUUPA, чийто продукти за по-малко от година правят революция във “fast food” сегмента в България. Полезните и вкусни крем супи в стъклени бутилки на SUUPA са здравословна алтернатива на “джънк” храните, полуфабрикатите и сухите храни, които хапваме в офисите или вкъщи поради липса на възможност и време да си осигурим нещо по-качествено. Лора е на 25 години и е доказателство за това, че една добра бизнес идея може да бъде реализирана успешно дори и без наличие на сериозен предприемачески опит. Преди да основе SUUPA, Лора е работила като уеб разработчик за български стартъп. Образованието й е доста разностранно – завършила е гимназия с профил математика и информатика, след което се дипломира в Софийския университет “Св. Климент Охридски”, завършвайки специалност Културология. Ключът към нейния успех са упорство, отдаденост, готовност да учиш и да се развиваш, но и доза бизнес нюх да избереш правилните партньори и сътрудници. Също така, една бизнес концепция няма как да бъде успешна, ако зад нея не стои нещо, в което силно вярваш и цениш. В случая на Лора това са здравословното хранене и природосъобразния начин на живот, които идват от нейното хоби и втора професия инструктор по конна езда. Прочетете вдъхновяващата история на Лора и не забравяйте преди да посегнете към поредния полуфабрикат от магазина, първо да потърсите на рафта вкусните и свежи супи на SUUPA!:)

Може ли да ни разкажеш повече за бранда SUUPA и бизнеса дейността на компанията?

– SUUPA е революция във “fast food” сегмента в България. Вкусна, хранителна и свежа храна в движение. Все повече хора водят активен и зает начин на живот и/или имат специфики в храненeто – алергии, диети и нямат време да готвят, а нямат и алтернативи. Това води до все по-често прибягване до полуфабрикати, поръчване на храна от ресторанти или хранене с не твърде полезни храни “on the go” като сладки, десерти, бисквити, солети, сокове пълни със захар и други подобни. SUUPA е вкусна и свежа алтернатива на “джънк” и сухите храни. SUUPA съдържа само български зеленчуци и подправки, без добавени оцветители, консерванти и глутамат. Екипът се състои от трима човека – аз, Павел и Дени. Аз се занимавам с почти всичко организационно, маркетинг и тн. Момчетата се занимават с продажбите и разговарят с клиентите. По-големите магазини с които работим са Фантастико, магазини Зелен Био, Инмедио и Рилей, които имат магазин на терминал 2, онлайн на ebag.bg, както и много други магазини. Имаме интерактивна карта на уебсайта (www.suupa.bg).

Как започна всичко и как се насочи към това, с което се занимаваш в момента, как възникна идеята за продукта?

– Идеята за SUUPA възникна в офиса, на работното място. Между работата и срещите нямах време за пълноценно хранене, а нямаше вкусна, свежа и хранителна алтернатива на сокчетата, солетите и “джънк” храните. Също така много страдах от липса на качествена храна покрай работното място – ресторантите не готвеха с пресни и качествeни продукти и това не веднъж доведе до проблеми със стомаха, а не всеки ден имах време и желание да готвя. Често пъти ми се случваше или да гладувам, или да правя компромиси с десертите от вендинг машината. След като осъзнах, че много хора имат подобен проблем реших, че е крайно време да се появи решение – всички заслужаваме да се храним добре, дори когато сме заети. Така създадох SUUPA – вкусни и пресни български зеленчуци, затворени в бутилка, така че да са удобни за всяка ситуация – на път, между срещите в офиса, на разходка в планината, или просто вечер, когато не ни се готви.

SUUPA_ грах_леща

Кои бяха отделните етапи през които мина, за да развиеш твоята бизнес концепция?

– В началото беше идеята. От там малко по малко започнах да избистрям концепцията. Първоначално нямах никаква представа кое как ще стане. Първата ми мисъл беше, че ще се бърка супа в казан. След това се свързах по чиста случайност с настоящите ни производители – Ляси. С тях се сработихме отлично и започнахме работата по рецептите и изграждане на бранда. Следващата стъпка след намиране на производител беше разработката на рецепти. Аз не съм готвач, но бях голям фен на Станка Стоянова и следях блога Know-how-to-cook.com с интерес. Една колежка се оказа, че я познава и ни запозна. След срещата бях сигурна, че Станка е нашия човек – много си паснахме. След като създадохме продукта започна мъката с продажбите. Много е трудно да наложиш нов продукт, който е иновативен за пазара. Беше малко като порочен кръг – много е готино, но се върнете като станете популярни. Можем само да сме много благодарни на всички, които ни бяха първите клиенти. Компанията все още е много млада – на първи юни правим една годинка, така че все още има много предизвикателства пред нас. Едва в началото сме.

Какво те привлече в това да имаш свой собствен бизнес и да оставиш сигурната работа и доходи във фирмата, в която работеше?

– Никога не съм си представяла, че ще стана предприемач. Винаги съм си представяла, че ще имам академична кариера, но за съжаление в България е доста трудно и времеемко да живееш добре със заплата от академична професия. Така се върнах към програмирането – бях изключително щастлива в предишната си работа – беше интересна, предизвикателна, екипът беше страхотен и създадох много стойностни приятелства. Но характерът ми е такъв, че много трудно подминавам добра възможност и предизвикателство. Това да създадеш собствен успешен бранд е много трудно нещо. Рисковете са големи – можеш да загубиш много, но можеш и да спечелиш много. Със съпруга ми преценихме, че рискът си струва и за момента изглежда, че сме направили правилното решение.

Не се ли страхуваше в началото, когато стартира, че досега нямаш опит в развиването на частни бизнес проекти и че може би няма да бъдеш достатъчно подготвена откъм предприемачески способности?

– Продължавам да се страхувам. SUUPA преминава през толкова разнообразни ситуации, че всеки път е нещо ново, за което не сме подготвени. Винаги се страхувам от момента, в който няма да се справя, няма да имам достатъчно опит и знания, или достатъчно връзки. Не мисля, че това е страх, който някога изчезва. Но пък това ме мотивира да съм по-добра, да уча повече, да излизам извън комфортната си зона.

Какви трудности срещна в началото и с какви се сблъскваш на този етап? Какво ти дава мотивация да продължаваш напред?

– Винаги основната трудност за мен е била липсата на опит. Аз съм много млада, нямам опит нито с бизнес предприемачество нито с хранителната индустрия. Не познавах никой, нямах връзки. Също така не бях наясно с много неща – какво трябва да следя, как да развивам фирма. Не съм и маркетинг експерт – много бързо трябваше да науча някакви основи, да се науча да снимам, да правя дизайни, стикери, брошури и всякакви други неща. Продължавам да уча с всеки изминал ден, но съм наясно, че никога няма да мога да се меря със специалисти в съответните сфери. Трудно ми беше да свикна, че трябва да следя и да разбирам от толкова много неща, от които нищо не разбирам. Никога не ми се беше налагало да следя финанси, маркетинг, дизайн и всичко останало. Все много необятни области и все важни. Вече мина първоначалния шок и се справям значително по-добре, но винаги има накъде да растеш.

Друга от големите ми трудности в момента е, че има много работа, малко по малко се натрупва до толкова, че понякога нямам време дори да помисля за почивка. Все по-често ми се налага да работя до един – два през нощта и да ставам рано на следващия ден. Трудно ми е да намеря баланс работа – личен живот, което не е хубаво нещо. Повтарям си, че е само моментно, но в някакъв момент ще трябва да поставя граница.

Това, което ме мотивира са хората, които харесват SUUPA. Все повече хора идват при нас с прекрасни коментари, с благодарност. Все по-често се случва да познават бранда и да ни казват колко са вкусни, колко е помогнала супата в една или друга ситуация, колко им харесва идеята. Също е страхотно по дегустации, когато хората пробват със скептицизъм, но в крайна сметка се влюбват в продукта. А и вече имаме редовни клиенти и хора, които ни следят редовно в социалните мрежи и понякога ни пишат с коментари и предупреждения, ако са забелязали нещо нередно в магазините. Страхотно е хората да оценяват труда, който си положил.

Как минава един твой ден?

– Много разнообразно. В зависимост от това дали е почивен или работен – и в двата случая обаче рядко се спирам на едно място. Често пъти се налага с момчетата да работим уикенда, когато другите почиват. В работен ден обикновено ставам рано. Започвам деня почти винаги с чаша зелен чай и проверка на социалните мрежи, имейли, задачи за деня. Обикновено сутрин подготвям и постовете за фейсбук и инстаграм. След това започват разнообразни срещи из София, или съответно дегустации и събития, като между срещите се опитвам да вмъкна и други задачи – да кодя по уебсайта, да мина да взема визитките и брошурите от печатницата, или нещо друго. Разговори по телефона, шофиране. Винаги се опитвам работата ми в София да е между 11:00 и 16:00, за да избегна час пик и да не губя време в задръствания. Вечер отново съм пред компютъра – наваксвам с имейли, търся събития, занимавам се с финансите и преглеждам и обобщавам свършеното през деня. Ако денят е почивен спортувам – карам колело или отивам към конната база да яздя.

Какво ти помогна да бъдеш успешна към момента и да развиеш твоята бизнес идея?

– Най-голямата причина да съм успешна до момента е, че имам страхотен екип и работя с прекрасни хора, на които мога да разчитам. От производителя, през Станка, до Павел и Дени – всички, които са замесени в създаването на продукта имат една и съща визия за вкусен и качествен продукт без компромис. Не знам какъв късмет беше да попадна точно на тях, но се сработихме страхотно.

Също така знам, че не знам и не се притеснявам да си кажа. Винаги се опитвам да говоря с по-опитни хора от мен, да търся мнението на експерти и да се уча от тях. Възползвам се от всяка възможност да се срещам и да говоря с хора, които са опитни, или са извървели вече този път. Техните съвети и наблюдения често пъти са много ценни и са ми помогнали да избегна проблеми, които те са срещнали. Да излизам извън зоната си на комфорт за мен е ежедневие.

Също така съпругът ми и семейството ми са много голяма подкрепа. Без съпруга ми въобще нямаше да се захвана със SUUPA и собствен бизнес. Той беше човекът, който повярва, че мога да се справя с такова начинание и ми даде тласък в тази посока. И сега е до мен винаги, когато започна да се съмнявам в уменията си и способностите си, а такива моменти има често.

Ако можеше да се върнеш назад, би ли променила нещо по пътя си до момента във връзка с твоята актуална дейност? Какви грешки си допускала?

– Не обичам да мисля много – много за това какво бих променила, защото никой не може да върне времето назад и да знае какво би станало, ако беше направил нещо различно. Знам, че съм взела най-добрите решения, които съм могла в съответния момент. За момента брандът върви добре, въпреки краткото време което сме на пазара, така че смятам, че каквито и грешки съм направила са достатъчно незначителни, че да нямат негативно влияние. Иначе най-вероятно бих заложила много по-рано на маркетинг. В началото не си давах сметка точно колко е важен маркетинга за успеха на един продукт.

Kакви са бъдещите бизнес проекти и планове oт тук нататък и какво би посъветвала други млади хора, които искат да осъществят идеите си?

– Предстои пускане на нов вкус SUUPA. Също така предстои да разширяваме търговската мрежа и да навлизаме все повече в по-големите градове на България като Пловдив, Варна и Бургас. Надяваме се SUUPA да е достъпна за всеки, който има нужда от нещо вкусно, полезно и свежо докато е в движение. Бих искала в тази връзка да благодаря на всички – и клиенти и партньори, които работят с нас – за подкрепата и за това, че ни дадоха шанс да внесем разнообразие на българския пазар.

Съветът ми към всички, които искат да реализират собствени проекти е да бъдат със самочувствие, отворени към идеи, критика и обратна връзка. Също така, да не се притесняват да излизат извън зоната си на комфорт и да не се страхуват от провал. Опитът се трупа с работа, а провалът е много опит.

Бел.ред: Можете да последвате профилите на SUUPA в социалните мрежи Facebook и Instagram