Надя Петрова: Small Business, Big impact

За много хора в България, които се интересуват от здравословно хранене и природосъобразен начин на живот, Надя Петрова е познато лице. Тя е нутриционист, възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене и човек превърнал живота си в мисия да търси истината за връзката между храната и здравето. Дейността й ежедневно вдъхновява и мотивира хиляди хора, които участват в нейни обучения, следят публикациите в сайта й https://nadiapetrova.bg и следват профилите й в социалните мрежи (Instagram и Facebook). Тя е автор на книгите “Daily Raw”, “14 дни детокс”, “В търсене на истината за храната и здравето” и „Ева и ефектът на пеперудата“. Надя, също така, е и успешен предприемач, който освен да развива своята собствена дейност, споделя опита си и помага на малките бизнеси в България. “Small Business, Big impact” е едно от нейните обучения за жени предприемачи, като името му много точно резюмира каузата, на която се е посветила. А именно, да развива устойчив бизнес, носещ положителна промяна и стойност на хората и средата около нея.  

Надя, през годините ти си участвала в много интервюта, където си споделяла за себе си и името ти е познато. Човек, обаче, с времето се променя, развива и открива нови страни у себе си. От перспективата на днешния момент, какво би казала за теб самата, коя е  Надя Петрова?

– На първо място, винаги ще бъда Надя Петрова, нутриционистът, човек превърнал живота си в мисия да търси истината за връзката между храната и здравето.

Но извън това, ежедневието ми налага да бъда и предприемач, което, както всички знаем, означава да можеш да правиш всичко и да заместваш всички в екипа си, във всеки един момент. Днес може да съм фотограф, утре да пиша публикации за сайта, а в други ден да изпълнявам поръчките в онлайн магазина :))

Може ли да разкажеш за настоящата ти дейност и проекти?

– Основната ни дейност са хранителните добавки – ONE, Daily & ZEN. А преди половин година, след 2 години разработка, пуснахме на пазара и красиви стъклени еко бутилки за многократна употреба – ONEconic.

Бъдещите ни проекти са свързани с реализация на продуктите ни в Европа, най-вече бутилките.

В този труден момент, свързан с пандемията, дейността ти не е спряла, а напротив стремиш се да помогнеш. Как подкрепяш малките бизнеси в България, които са потърпевши от кризата?  

– Да, ситуацията в момента е доста тежка, особено за малките бизнеси. И сблъсквайки се с новината, че карантината ще продължи поне още месец, реших че има неща, които мога да направя по въпроса.

Вариантите ми са:

1. Споделяне на различни бизнеси с моята аудитория, безплатно. Целта на споделянето е семпла – винаги има шанс някой, точно в този момент, да има нужда от това, което предлагат. Или да реши, че ще има нужда от него, след като всичко това свърши, но може да си го заяви сега. Тоест, да помогна, нечий бизнес да стигне до повече нови за него хора.

2. Безплатно Small business, BIG impact обучение, което провеждаме заедно с маркетинг експерта Кристина Кънева от 3 години насам, с невероятен успех. То стартира на 21 април 2020 и сега ще го направим в онлайн формат, като вече успяхме да заформим доста голяма група. Основната цел на Small business BIG impact обучението е да мотивира и помогне на жените с бизнес да го развиват по най-смисления възможен начин, за да постигнат целите си по-бързо, работейки умно и целенасочено.

Занимаваш се с предприемачество от много години. Кога реално стартира твоята бизнес дейност и как се разви във времето? Кои бяха отделните етапи?

– Като за начало е редно да кажа, че от малка съм възпитана с идеята да бъда предприемач и да работя за себе си. Така че, това, с което се занимавам в момента не е първият ми бизнес. В миналото съм имала складове на едро, магазин, после създадох първият онлайн магазин за луксозни стоки в България…

Преди 12 години, личен здравословен проблем ме накара да запиша да уча нутриционистика, най-вече, за да помогна на себе си. Тогава създадох блог, в който започнах да пиша, защото видях, че много други хора се сблъскват със здравни проблеми и имат нужда от яснота по темата хранене. Тогава все още не се говореше за здравословно хранене в България, нямаше био магазини и фермерски пазари :))

Така тръгна всичко… без никакви очаквания и без идеята, че това ще е бизнес. Но постепенно се превърна в такъв, най-вече в последните години.

Как се прави успешен бизнес и какви качества според теб трябва да притежава добрият предприемач?

– Трябва да е готов да прави всичко и да работи дълги часове, за без пари :)) Много хора решават да работят за себе си с романтичната представа, че сега вече ще правят САМО нещата, които им доставят удоволствие и ще имат свободно време. Огромна заблуда…

За да си успешен предприемач, особено ако тръгваш от нулата, като мен, без никакви финанси – в началото правиш всичко сам и работиш по 12-16 часа на ден. При това, за да видиш реални резултати от усилията си, отнема време. За късметлиите – около година, за останалите – от 3 до 5 години. Повечето хора се отказват още там.

Кои са трите навика от твоето ежедневие, които ти помагат да си по-ефективна както в работата, така и в личния живот?

1. Ранното ставане, събуждам се всяка сутрин в 5 сутринта и денят ми започва тогава. Дори и уикендите, дори и по време на карантина :)) Това ми позволява да имам много повече продуктивни часове през деня и да свърша повече работа, като в същото време ми освобождава вечерите.

2. Грижата за себе си – абсолютно задължителна, за да имам енергия и да съм продуктивна. А това включва тренировки, здравословно хранене, прием на хранителни добавки, вода, сън и т.н.… (Имам подробна статия в сайта какво точно правя аз)

3. Самодисциплината. Мисля, че това няма нужда от обяснение :))

В своята дейност ти предаваш много знание и учиш другите да развиват умения в различни сфери. А ти самата към настоящия момент от кого учиш и от кого се вдъхновяваш?

– От много хора, и то постоянно. Абонирана съм за MasterClass от 4 години насам и редовно го подновявам – там има MasterClass-ове от най-добрите в света, във всякакви сфери – от готвене, през бизнес, лидерство, мода, дизайн и т.н. И ако човек е отворен към новото, може да вземе идеи и да научи нещо от всеки един от тях, което да приложи в бизнеса си.

Извън MasterClass, съм голям почитател на Marie Forleo, от нея научих много, особено в първите си години на предприемач. Други мои ментори в сферата на бизнеса са Саймън Синек (всички негови книги и видеа), Джоко Уилинг (Екстремна отговорност), Сет Годин и много други…

Какво предстои? Кои са бъдещите ти проекти?

– Може да прозвучи странно, но седейки си вкъщи в последния месец, реших да запиша ново обучение за интериорен декоратор. Това е тема, която винаги ми е била хоби и ме е вълнувала… От там ми дойде идея за нов бизнес, която вече започнах да реализирам, но е рано да се говори за нея.

Какво би посъветвала хората, които имат желание да реализират своя идея?

– Да са постоянни, да работят упорито, да се доверят на хората, които са минали по този път и да не спират да учат, за да си спестят години лутане.

И, най-важното, да не се отказват. Най-доброто тепърва предстои :))