Създайте своя онлайн бранд

как да създам оналйн брандМного предприемачи, които създават свой електронен магазин, успяват да се справят отлично с чисто техническата част, а именно да изградят сайт и той да работи както трябва, но понякога не обръщат внимание на едно много съществено нещо, което може да се окаже решаващо за техния онлайн бизнес. Става въпрос за техния онлайн бранд и идентичност! И двата термина звучат сложно и за доста хора (особено тези, които не са се занимавали с маркетинг) е трудно да си представят как тези два параметъра биха могли да имат пряко отражение към продажбите им. Истината е, обаче, че могат и ако не им се обърне внимание, онлайн предприемачът може да не достигне до желаните резултати.

Представете си бранда като “дрехите, които обличате и вашия външен вид”. Изборът на дрехи, дали са елегантни или делови, как са съчетани, в какви цветове са и т.н говорят много за вашия статус, вкус и представяне. Съответно, оставят у другия определено впечатление. Поговорката казва: “По дрехите посрещат, по ума изпращат”. Това в известна степен е валидно и за онлайн средата. Какво е брандът? Toва са вашите уникални, отличителни характеристики. Това е вашетo лице в онлайн средата! Те ви определят и карат потребителите да ви възприемат по определен начин. Te създават емоционални асоциации у потребителите, комуникирайки с тях чрез цветове, форми, цялостен дизайн и др. Брандът, също така, има роля в изграждането на имиджа на дадена фирма. Той е от съществено значение за това с какво ще ви свързват потребителите и дали ще ви запомнят и отличат от другите брандове.

Пример за онлайн бранд идентичност:

Един добър пример за онлайн бранд е този на Системата за резервации и връзки с клиенти Reservation.Tools. Платформата позволява да се управляват резервации на ресторанти, хотели, заведения, барове и други, предлагайки всички необходими функционалности с цел допринасяне за по-голяма ефективност на бизнес дейността. Компанията има своя уникална идентичност, която е решена с определена визия и цветова гама.

Пример за онлайн бранд идентичност:

Какво виждате и усещате гледайки логото на Skype с неговия цвят, заоблени форми, форма на облак, цветове небесно синьо и бяло. Може би игривост, лекота като облак и перце, въздух, пространство, небе, ширина, простор, ведрост. Продължете вие…

Всичко това, което усещате реално веднага се свързва на подсъзнателно ниво във вашата представа с услугата, която предоставя Skype, а имено комуникационна услуга. Обърнете внимание, че самото име Skype съдържа думата sky (небе). Ето какво се получава като крайно впечатление: услугата на Skype създава усещане за радост и позитивност (асоциация: игривост), комуникационната връзка се осъществява с лекота (асоциация: лекота като облак и перце), няма ограничeния в пространството и местоположението (асоциация: въздух, пространство, небе, ширина, простор) и т.н

А сега си представете, че Skype нямаха изобщо това лого, а просто някакъв обикновен черен надпис Skype. Има ли разлика във възприятието? Бихте ли свързали услугата им с всички изброени по-горе характеристики, ако го нямаше този силен визуален елемент. Бъдете уверени, че той не е случаен, както не са случайни и използваните цветове. Всеки един елемент е избран с цел да бъдат комуникирани определени характеристики и да бъде предадена определена представа.

Това показва, че вие общувате с вашите потребите чрез вашия онлайн бранд на подсъзнателно ниво, което реално може да бъде много силно като въздействие и импакт. Силата на бранда не бива да се подценява. Напротив, вашият бизнес зависи точно толкова от един силен бранд, колкото от уменията ви да продавате или от качеството на вашите продукти и услуги.

Разглеждайте бранда, също така, като ресурс, в който инвестирате и който един път изграден и постигнал определено ниво на познаваемост ще работи сам за вас и вашия бизнес. Когато потребителите вече ви познават по името и визията и имат изградена емоционална връзка с бранда, ще бъдат склонни да предпочитат вас пред други конкуренти. Тоест, силният бранд пряко въздейства върху степента на лоялност у потребителите.

Елементите на бранда са от една страна вашите мисия, визия, цели, бизнес концепция, продуктово позициониране, а от друга страна са елементи като лого, домейн, уебсайт, цветова гама, цялостен дизайн на сайта и т.н

Тоест брандът има не само визия, но и съдържание. Реално визията се построява на базата на съдържанието. А съдържанието е вашата идентичност. Ако има разминаване между това, което сте всъщност и външната визия, това ще саботира въздействието на бранда и той няма да просъществува във времето. Потребителите веднага ще забележат това несъответствие. Например, имате визия, която говори за професионално обслужване и качествени продукти, фирма с традиции и натрупано know-how. А реално услугата Ви не е на нужното ниво и потребителите са недоволни от качеството. В този случай няма как брандът да работи за Вас, даже ще се получи обратния ефект.

В тази връзка трябва да отделите време и специално внимание за изграждане на вашия онлайн бранд и идентичност, като си изясните и определите как точно искате да се представите пред потребителите и какво точно желаете да комуникирате. Разпишете концепцията с най-малките подробности, за да можете да стъпите на нея и да я облечете в последствие в цветове, форми и елементи.

Можете да предоставите тази разписана концепция на дизайнерите, които в последствие ще разработват вашата визия. На маркетинг език, това се нарича “брийф” описва точно тези характеристики, на базата на които може да стъпи дизайнера, за да облече идеята и концепцията във форми и цветове. Затова вашата идентичност трябва да е ясна и точна. Големите агенции след като развият някаква нова бранд идентичност, например за продукт, я тестват във фокус групи, за да видят дали асоциациите на потребителите ще бъдат тези, които са били заложени при разработването на бранд идентичността. Разбира се, такъв подход могат да си позволят само големите фирми, но основните принципи за създаване на бранд могат да бъдат използвани от всеки, включително и подхода да се тества като се покажат разработените визии на познати и приятели.

Не е лесно да се създаде успешен бранд, но ако положите усилия в тази посока, ще имате един дългосрочен ресурс, който може само да помага на вашите продажби и да ви осигури лоялни клиенти.