10 точки при създаване и публикуване на уебсайт

office-605503_1920

След създаването на техния уебсайт, често собствениците нямат търпение да го публикуват в интернет, за да постигнат свои цели, били те да осигурят свое представяне онлайн, да привлекат повече клиенти и запитвания към своите продукти и услуги или пък да продават стойки чрез електронните си магазини.

Бързото публикуване на уебсайта, обаче, без преди това, да сте преминали през етапа на проверка на някои основни неща, може да ви изиграе лоша шега. Рискувате още в първия момент да създадете лошо впечатление пред онлайн потребителите и още по-неприятно, ако едновременно сте стартирали рекламни кампании за привличане на трафик, да изхарчите бюджета си неефективно поради не-добре работещ уебсайт.

За да сте сигурни, че сайтът може да бъде пуснат онлайн, трябва да си направите един чеклист с нещата за задължителна проверка. Така няма опасност да забравите нещо. Ето няколко предложение какво да включите в чеклиста:

Работеща навигация

Минете през всички страници и линкове на сайта, за да се уверите, че работят. Дори и най-незначителните препратки трябва да са функциониращи. Не знаете къде може да кликне потребителят. Всичко трябва да работи перфектно, за да можете да изглеждате надеждни пред вашата публика.

Контакт форми

Проверете на практика формата за контакт и ако има други форми за запитвания на уебсайта. Попълнете ги все едно сте потребител и вижте дали получавате запитванията. Вижте дали в самото запитване фигурира цялата информация попълнена от потребителя. Проверете дали всичко е изрядно написано и в т.нар. “Thank you” страница, която потребителят вижда след успешното изпращане на запитването.

Автоматични отговори

При изпращане на запитвания, регистрации, покупки онлайн и т.н. вие сте задали автоматични нотификации, които да бъдат изпращани на вашите онлайн клиенти. Тествайки отделните форми, поставяйки се в ролята на потребител, прочетете внимателно текста на всички имейли, които сте получили като автоматични нотификации. Вижте дали има правописни грешки, неясни неща или неясни заглавия на имейлите.

Тестови потребители

Помолете ваши приятели да тестват сайта и да извършат отделните действия по покупка, регистрация и т.н. Попитайте ги дали всичко е достатъчно ясно. Понякога, логиката на сайта, зададена от тези, които го изработват не съвпада с тази на самите потребители.

Бутони за споделяне в социалните мрежи

Уверете се, че бутоните за споделяне в социалните мрежи присъстват там където сте имали намерение да ги поставите и че работят. Пробвайте да споделите съдържание, вижте как излиза и се визуализира в различните канали. Доста често тези неща са недогледани и собствениците на сайтове пропускат да извлекат полза от безплатно разпространение на тяхното съдържание онлайн, за което могат да допринесат техни клиенти.

Оптимизация за търсачките

Уверете се, че сте направили всички необходими базови SEO настройки на отделните страници, за да може сайтът ви да бъде индексиран от търсачките и да присъства в резултатите по различните ключови думи. Много е важно да не изпускате нито една страница!

Google analytics

Препоръчваме ви да свържете сайта си с Google analytics, за да може да във всеки един момент да следите онлайн трафика и поведението на потребите на вашата онлайн страница. Само така можете да разберете, ако нещо не е както трябва да и да направите необходимите промени. Освен това ще можете да проследите как се променят отделните показатели през различните периоди, като започнете още от публикуването на самия сайт. Така ще имате база за сравнение, на която да отчитате вашия прогрес.

Разглеждане на сайта при различните екрани с различна резолюция

Задължително трябва да прегледате как изглежда сайта на екраните с различни резолюции. Отворете сайта през таблет, лаптоп, настолен компютър. Възможно е сайтът да не е адаптиран например за ниската резолюция на лаптоп и за да се разгледа цялото съдържание на една страница да трябва да се използва скрол на ляво и на дясно, което е недопустимо.

Мобилна версия на сайта

При съдаване на уебсайта, наблегнете на изграждането и тестването на мобилната версия на сайта. Тъй като тя е различна от декстоп версията, там навигацията трябва да е много по-опростена, визията олекотена, без излишни елементи. Преминете през отделните страници и тествайте всеки линк и бутон.

Контакти

Уверете се, че контактите ви присъстват навсякъде, където сте имали намерение да ги поставите. В доста сайтове, тъй като е важно потребителите да бъдат стимулирани да се свържат с фирмите, контактите присъстват на всяка страница, понякога и повече от един път.