Ingotify – “златният” потенциал на българските компании

Отман Бумзебра Ingotify

Отман Бумзебра е предприемач с международен опит и с много успешни проекти и дейности реализирани през годините. Тайната на успеха му, е че той е съчетал най-добрите практики от различни индустрии и страни, където е живял и работил – Франция, Мароко, Германия и България. Той е съосновател и изпълнителен директор на българската компания „Изи Екзибит“ ООД, чийто бизнес е свързан с организиране на участия в международни изложения на фирми и организации от цял свят. Световната пандемия и криза, обаче, спират дейността на фирмата, което налага пълна реорганизация на корпоративната стратегия. Така се появява новото бизнес направление – Ingotify. Един много специален проект с кауза да подпомогне българските компании да открият “златния” си потенциал и да изградят успешна стратегия за позициониране на пазара с цел да бъдат атрактивни за международни инвеститори и клиенти. Къде е този “златен” потенциал и как може той да бъде активиран, ще научите от интервюто за Oxxy с Отман Бумзебра.

Отман, може ли да разкажеш повече за Ingotify – новото бизнес направление на „Изи Екзибит“ ООД и защо прехвърлихте фокуса от организиране на участия в международни изложения на фирми към стратегическо консултиране?

– Бизнесът ни, който е свързан с международни изложения и който до този момент беше повече от успешен, не остана незасегнат от кризата с Ковид. Секторите, свързани с пътувания и групови дейности, предполагащи събиране на много хора на едно място бяха най-ударени от световната пандемия. Това, обаче, ни накара да бъдем още по-креативни и да активираме идеи и проекти, които бяха в изчакващ режим и които поради многото ангажименти не намирахме време да развием. Оказа се, че не само дадохме начало на ново бизнес направление, но реално надградихме съществуващия бизнес. Минахме на едно по-високо стъпало в развитието на компанията– от обслужваща фирма, предлагаща услуги в областта на комуникациите и рекламата, се превърнахме в консултанти на други фирми, консолидирайки и предавайки нашия натрупан през годините опит в маркетинга и стратегическото позициониране.

Всъщност, кризата беше за нас катализатор, който ни стимулира да направим една промяна, за която бяхме готови от доста време, но непрекъснато отлагахме. Новият проект е стартиран под нов бранд Ingotify, който носи много символика. Името разкрива основната концепция на дейността. “Ingot”  на английски означава златно кюлче. Това е златният ресурс или бизнес потенциал, който имат много предприемачески фирми, но който за да се превърне в златно кюлче първо трябва да бъде открит и после шлифован. Това се опитваме да направим и ние, да помогнем на фирмите чрез изпитана методика да открият и формулират своите силни и конкурентни страни и да изработят стратегически план за действие за постигане на конкретни резултати. Разбира се, тази методика, приложихме първо на себе си и успешно стъпихме на най-силните си ресурси, за да създадем нов бранд и нова концепция.

Какъв тип фирми са вашите клиенти и как точно се провежда самата стратегическа консултация?

– Фирмите, с които работим са от различни сектори – ИТ, човешки ресурси, различни производства, стартъпи и др. Нашите наблюдения са, че докато ИТ секторът, включително стартъпи и този на услугите са добре развити в София, има голям потенциал за услуги като нашите в промишления сектор и индустрията. Вярваме, че Ingotify може да помогне в позиционирането на тези бизнеси на пазара с цел да бъдат атрактивни за международни инвеститори и клиенти и съответно да пренасочат техния фокус от западно европейския индустриален пазар към този в България.

Нашата методика не е свързана с конкретната бизнес активност и ниша, а с процесите, които движат самия бизнес. Като това фирмата да има ясно поставени стратегически цели, да има яснота относно потребителския таргет или да има добре изградена бранд и фирмена идентичност. Методиката, която използваме не е нова, тя съществува повече от 60 години, създадена е в САЩ и се използва много в корпоративния свят. Ние стъпваме на нея и я прекарваме през призмата на нашия опит и в същото време сме я адаптирали за пазарa и клиентите, с които работим. Консултацията се провежда с основния мениджърски състав под формата на 8 часов  уъркшоп, който може да се проведе в един или два дни. Целта е чрез този уъркшоп и работа в група да изкристализират на първо място проблемните точки във фирмената стратегия, защото ако те не бъдат идентифицирани няма как да се предложи решение. След това се прави брейнстроминг на възможностите и действията, които трябва да се предприемат, за да се задвижат нещата в позитивна и конструктивна посока. Накрая се изготвя рапорт със синтез на всичко, което е дискутирано по време на уъркшопа заедно с насоките на действие.

Ние се явяваме като един вид фасилитатор, чрез който дадената компания успява да обърне фокуса от вън навътре и да търси решенията сред собствените си ресурси вместо във външната среда. Интересното е, че промяната и трансформацията в мисленето се вижда още по време на провеждане на уъркшопите. Това, което споделят участниците в момента на участието си е, изумлението си, че не са си давали сметка за тези силни страни, които притежават, а те са били там през цялото време, но не са ги експлоатирали. Ключова роля в процеса на промяна е самото осъзнаване и наименоване на конкретните проблеми. Когато това стане пред клиентите се открива цял нов свят от възможности и алтернативи.

Какви услуги предлагате освен самия уъркшоп?

– Фокусът на нашите услуги е уъркшопа, който се отнася до стратегията на фирмата. В последствие за имплементирането на отделните стратегически цели, ние даваме избор на клиента как желае да процедира. Възможностите са или той да се обърне към негова фирма подизпълнител, да осъществи всичко сам със собствени ресурси или може да се обърне към нас за помощ. В този случай ние използваме нашата база и опит, свързани с международните ни проекти и се обръщаме към мрежата от доверени партньори, с които работим.

На пазара има доста консултантски компании, които извършват стратегически консултации на фирми. Какви са вашите предимства и с какво Ingotify, като проект е уникален?

– На първо място ние изхождаме от позицията на бизнес предприемачи, които обучават други бизнес предприемачи, използвайки доказани методики, но в същото време и споделяйки нашия натрупан опит. Ние не сме просто консултанти, които говорят теоретично, а насочваме клиентите и им помагаме да извлекат максимума от потенциала си чрез нашето развито през годините know-how. Работили сме в много индустрии от авио и военната индустрия до козметика, фармацевтика, ИТ и други на всички континенти и имаме конкретни наблюдения върху различни бизнес модели, както на малки и средни предприятия, така и на мултинационални компании. Екипът ни включва хора от различни държави с богат опит и от различни култури, това ни позволява да дадем един друг поглед на българските фирми, излизайки от локалния подход и манталитет. Даваме гъвкави решения, както и успяваме да предадем нашия широк мироглед за постигане на още по-високи цели и резултати.

Друго наше основно предимство е, че за нас това не е просто една консултантска дейност, а го възприемаме като кауза чрез която да допринесем за бизнес средата в България. Искаме да провокираме трансформация, да трансформираме бизнеси и хора за по-добро. В един момент, колкото и да е успешен бизнеса ти, чувстваш нуждата да предадеш своя опит и да помогнеш и на други фирми, които се сблъскват със същите трудности, с които си се справял години наред. 

От какво имат най-много нужда българските фирми, за да бъдат успешни и какво им пречи?

– Българските фирми имат чудесни продукти и могат да бъдат много иновативни и напредничави, но често липсват умения за изграждане на успешна дългосрочна бизнес стратегия, маркетиране на продуктите и разширяване на бизнеса. Липсва им този широк поглед отгоре, който само някой с опит от различни държави и индустрии може да им даде. Когато им се предложи ясна посока и действат компетентно и методично могат да бъдат изключително конкурентноспособни, както на българския, така и на международния пазар.

Това, което им пречи е може би скептицизма, че наистина могат да научат много от хора експерти в областта, както и желанието да се справят сами със всичко. А реално, никой не може да бъде експерт във всички области. Истинският бизнесмен е успешен, не защото знае и може всичко, а защо знае как да намери и подбере хората, които да му осигурят нужните компетенции.

В свободното време практикувам кайтсърф и този спорт се превърна в голям източник на вдъхновение за мен като предприемач. Това, което научих е, че има неща, които не могат да бъдат контролирани и не зависят от нас, като вятъра, пазара, човешката природа, но могат да бъдат мобилизирани като ресурс, ако желаем да ги изучим. Хвърчилото (кайт) използва силата на вятъра, за да ми помогне да се придвижа в правилната посока (моят бизнес). С необходимите умения и опит, и ако зададената от вас посока го изисква, можете да тръгнете дори срещу вятъра и пак да стигнете там, където желаете. В тази връзка ние помагаме на бизнесите да изучат своята вътрешна сила и потенциал, за да изградят правилната стратегия и да постигнат набелязаните цели.