Cum deveniți un freelancer de succes în designul web

Mulți designeri de web de succes consideră că este mai bine să lucreze pentru ei înșiși. Probabil că sunteți de acord cu faptul că a deține propria afacere de design web poate veni cu multe beneficii. Dar trebuie, de asemenea, să știți că lucrul independent ca freelancer este, din anumite aspecte, mai dificil decât lucrul în cadrul unei companii. Da, ești propriul tău șef și este mult mai provocator, dar nu ai un venit fix și poți ajunge cu ușurință fără clienți, fără muncă și, în cele din urmă, fără bani.

Veștile bune?

Da, există și vești bune. Puteți face anumite lucruri pentru a evita să întâmpinați acea situație.

Găsiți o nișă

Fiecare designer grozav este specializat într-o anumită nișă la care se pricepe cel mai bine. Dacă vreți să fiți un freelancer de succes, trebuie să vă găsiți o nișă potrivită. Este cea mai bună idee, pentru că puteți depune toată energia într-un domeniu în care prosperați și puteți deveni un adevărat expert în el. Când vă ocupați de diverse proiecte din nișe diferite, nu există niciun mod prin care puteți excela în toate.

Cum vă găsiți nișa?

În primul rând, trebuie să vă găndiți la ce anume sunteți buni. Dacă nu aveți idee care nișă s-ar potrivi cel mai bine abilităților voastre, începeți să aruncați o privire la experiența anterioară. Examinați-le cele mai bune dintre acestea și construiți pe baza lor.

Care sunt cele mai bune și profitabile nișe?

Nu uitați nici faptul că unele nișe legate de web design tind să fie mult mai profitabile decât altele. În prezent, două dintre cele mai populare tendințe sunt proiectarea interfeței de utilizare și proiectarea paginilor de aterizare. Companiile sunt dispuse să plătească chiar și mii de dolari pentru site-uri web ușor de utilizat, capabile să își vândă produsele.

Vă puteți găsi nișa în numeroase aspecte diferite ale designului web. Puteți chiar să vă specializați în proiectarea de site-uri web folosind Oxxy.

De fapt, singura modalitate de a ști dacă o nișă este profitabilă este de a lua în considerare dacă există cerere pentru aceasta. În cazul în care există, puteți opta cu încredere pentru ea.

Oferiți ceea ce doresc clienții

Un adevăr dur:

Lucrările de design trebuie să se concentreze în totalitate pe ceea ce doresc clienții, nu pe ceea ce doriți voi să faceți. Asta înseamnă că atunci când lucrați pentru un proiect, acesta trebuie să iasă așa cum își dorește clientul, nu așa cum considerați voi că ar arăta cel mai bine.

Acesta este un aspect al muncii de freelancer în designul web, pe care mulți începători nu îl înțeleg și ajung apoi să aibă multe probleme pe cap.

De ce se întâmplă asta?

Un adevăr simplu pe care trebuie să-l cunoașteți despre natura umană este că rareori îi lăsăm pe alții să se răzgândească. Fiecare persoană are propria opinie, iar noi ar trebui să o respectăm. Acest lucru este valabil și pentru munca în designul web.

Dacă veți începe o afacere proprie de freelance în design, veți crede des că există o modalitate mai bună de a face lucrurile. Și uneori vei avea dreptate, dar uneori vei greși. Dar acest aspect nu contează deloc.

De fapt, ceea ce contează cel mai mult este cine plătește.

În majoritatea cazurilor, veți ajunge să munciți dublu dacă faceți ceea ce vreți și nu ceea ce vrea clientul. Freelancerii în designul web inteligenți nu fac astfel de greșeli. Le explică clienților despre cel mai bun mod de a face un lucru, dar dacă aceștia au propria lor opinie – o urmează.

Stabiliți o comunicare bună cu clienții

O comunicare bună cu clienții înseamnă să îi tratați bine, dar și să stabiliți o modalitate prin care ambele părți să înțeleagă nevoile celeilalte.

Procedând astfel, vă asigurați că afacerile vor decurge cât mai ușor și că vor fi evitate anumite neînțelegeri rezultate din comunicarea necorespunzătoare.

Dar cum puteți stabili o bună comunicare cu clienții? Nu există, de fapt, o formulă strictă de urmat, dar există un adevăr simplu pe care trebuie să îl înțelegeți:

Fiți întotdeauna dispuși să adresați și să răspundeți la întrebări. Este singurul mod de a vă asigura că sunt acoperite toate aspectele proiectului.

Ca și freelancer independent în domeniul designului, trebuie să cunoașteți câteva reguli foarte importante de aplicat atunci când comunicați cu clienții:

Nu întrerupeți cealaltă persoană

Ascultați activ cealaltă parte, nu vă prefaceți doar că faceți acest lucru

Nu lăsați să vă scape niciun detaliu

Rețineți că este posibil ca clientul să nu aibă experiență tehnică

Fiți sinceri

Arătați întotdeauna recunoștință și bunătate

Și, în cele din urmă, amintiți-vă un lucru:

Nu există nicio modalitate de a-i mulțumi pe toți clienții. Indiferent de cât efort depuneți în comunicarea cu clienții, la un moment dat va exista cineva nemulțumit.

Pregătiți-vă pentru succes cu cel mai bun portofoliu

Vom avea nevoie de un întreg articol nou pentru a sublinia toate motivele pentru care un portofoliu bun este esențial în succesul unui freelancer independent în design. Dar nu acesta este scopul nostru. Noi sperăm că toată lumea înțelege importanța acestui lucru.

Ceea ce vrem să subliniem este faptul că nu aveți nevoie doar de un portofoliu excelent, nu doar de unul bun.

Câteva caracteristici ale portofoliilor impresionante:

Portofoliile excelente comunică clar cu vizitatorii

Un portofoliu ar trebui să exprime în mod clar ceea ce oferiți potențialilor clienți. Cel mai bun mod este de a crea un site web special pentru a servi drept portofoliu. Acolo ar trebui să vă prezentați lucrările anterioare într-un mod organizat, pentru ca vizitatorii să poată vedea imediat la ce sunteți buni.

Mulți freelanceri independenți din domeniul designului își doresc să includă și prețurile. Dacă decideți să faceți acest lucru, asigurați-vă că includeți câteva detalii și despre cum, când și ce taxați. Un lucru supărător pentru clienți ce cu siguranță îi va descuraja să colaboreze cu voi este lipsa de informații despre modul în care lucrați.

Portofoliile excelente sunt creative

Nu este suficient să includeți exemple de lucrări anterioare și informații despre prețuri, deoarece aceste aspecte nu vă vor diferenția cu nimic în mulțime. Creativitatea este ceea ce vă diferențiază. Când vă pregătiți portofoliul online, încercați să fiți cât mai creativi și cât mai intuitivi posibil.

Poate sună ușor, dar designerii web sunt unii dintre cei mai creativi profesioniști din industrie, iar a fi mai creativ decât ceilalți este un lucru greu de realizat.

Dar creativitatea poate fi realizată în multe feluri. Trebuie doar să vă onsiderați portofoliul ca fiind unul dintre cele mai bune proiecte. Nu presupuneți că portofoliul este doar o modalitate de a vă demonstra munca depusă anterior. Potențialii clienți vor fi influențați de ceea ce ați creat deja, dar și de modul în care le prezentați aceste aspecte.

Acest lucru înseamnă că portofoliul nu ar trebui să fie doar un site web cu imagini și text despre voi și proiectul vostru, ci un site impecabil creat și uimitor din punct de vedere vizual.

Portofoliile excelente includ un îndemn la acțiune

Portofoliul ar trebui privit ca pe un efort important în marketing. Ca atare, un îndemn la acțiune este ceva necesar. Acesta poate fi reprezentat de o imagine, un buton sau o bucată de text care provoacă o anumită acțiune din partea vizitatorilor. Această acțiune poate fi orice – vizitarea unei anumite pagini, descărcarea unei cărți electronice, efectuarea unei cumpărături etc.

Portofoliul trebuie să direcționeze vizitatorii către o anumită pagină, unde aceștia vă pot contacta prin e-mail, formular de contact sau orice alt mod dorit de voi.

Și un ultim sfat legat de portofoliu:

Dacă vă doriți ca acesta să fie unul excelent, trebuie să îl construiți pe platforma potrivită. Oxxy Website Builder vă oferă ocazia perfectă de a vă bucura de o experiență asemănătoare platformei Photoshop și de a crea un portofoliu atrăgător.

Finalizați proiectele în mod corect

Un alt aspect important al activității unui freelancer independent în doeniul de design web este modul în care acesta finalizează proiectul. Asigurați-vă că lăsați clientul să facă cel puțin o revizuire gratuită a proiectului, lăsați-l să îl testeze atunci când este gata și să vă ofere o părere.

Oferirea unei revizuiri și testări gratuite

Am vorbit despre acest lucru în articolul nostru – nu toți clienții vor fi mereu complet satisfăcuți de rezultat. De aceea, trebuie să furnizați cel puțin o revizuire gratuită. Este o practică foarte proastă să vă taxați clientul pentru fiecare schimbare pe care o dorește după terminarea unui proiect. Oferiți-o măcar pe prima gratuit și vă veți face remarcați ca adevărați profesioniști.

Feedback-ul final

Să nu vă fie teamă de feedback. Dacă este constructiv, vă poate ajuta să vă îmbunătățiți munca în viitor. Modul corect de a face acest lucru este să creați o listă de întrebări pentru clienți. Aceasta ar trebui să includă întrebări cu privire la modul în care munciți, problemele clienților întâmpinate în timp ce lucrează cu voi, ce cred ei că ar putea fi îmbunătățit și orice alte întrebări utile.

După ce primiți fiecare feedback, este important să îl și analizați. Veți fi uimiți de câte idei bune puteți întâlni.

Pentru a rezuma, începerea unei afaceri ca freelancer independent în designul web poate fi dificilă. Ieșiți din zona de confort a unui loc de muncă stabil cu venituri fixe și începeți o aventură în care nimic nu este sigur.